TOELICHTING 
    CAMPANGE 

 

Over de campagne

Welkom in onze wereld is een campagne van gemeente Ameland, VVV Ameland, de natuurbeheerders – Staatsbosbeheer, Wagenborg en Arriva. Met deze campagne willen we bezoekers op het eiland welkom heten en hen tegelijkertijd informeren hoe we het eiland met zijn allen mooi houden. 

 

Waarom deze campagne?

Sinds de coronacrisis zien we de toeristenstroom naar Ameland veranderen. Mensen die normaal naar het buitenland zouden gaan, gaan nu op vakantie in eigen land. De druk op Ameland is groter omdat deze gasten vaker hun auto meenemen naar het eiland én hem – eenmaal op het eiland – vaker gebruiken. Daarnaast zien we in het algemeen de laatste jaren de druk op de natuur meer en meer toenemen. We zijn heel blij met alle bezoekers en willen tegelijkertijd de waarden van ons eiland beschermen. Daarom zijn we deze campagne gestart.

Wat is het doel van de campagne?

Ameland is het eiland waar bezoekers komen voor de rust, ruimte en de natuur. Vaak zijn mensen zich niet bewust van hun gedrag en soms weten ze niet beter. Zo weten sommige mensen niet dat de duinen beschermd natuurgebied zijn. Wat wij willen zeggen is: geniet en bewonder de mooie natuur. Laat je auto staan, pak de fiets en blijf op de paden. Honden zijn hier welkom, maar wel aangelijnd.

veelgestelde vragen over fietsen op ameland

Waar huur ik een fiets op Ameland?

Er zijn veel fietsverhuurders op Ameland. Kijk voor een overzicht van de fietsverhuurders en hun tarieven op de website van VVV Ameland. Vlakbij de veerboot kun je al op je gehuurde fiets stappen en het eiland rondfietsen. 

Kan ik alle soorten fietsen huren op Ameland?

Afhankelijk van de fietsverhuurder, vind je alle soorten fietsen op Ameland. Speciale fietsen voor mensen met een beperking, fietsen met een hondenkar, bakfietsen, tandems, elektrische fietsen, bolderkarren of natuurlijk een gewone fiets. Het is zelfs mogelijk om het eiland met een tuktuk te verkennen.

Kan ik mijn eigen fiets meenemen op de boot?

Zeker weten! Je fiets meenemen op de boot kost je ongeveer een tientje extra; een stuk goedkoper dan je auto meenemen. Je fietst letterlijk de boot af, zo het eiland op. Elektrische fietsen kunnen vaak bij de accommodatie opgeladen worden, maar er zijn op Ameland ook veel openbare oplaadpunten te vinden

Hoe krijg ik mijn bagage op mijn verblijfplaats als ik de fiets pak op Ameland?

Als je een fiets huurt op Ameland, brengt de verhuurder de bagage vaak gratis naar plaats van bestemming. Als je een eigen fiets meeneemt, staan er bij de veerboot taxibedrijven klaar om de bagage tegen een kleine vergoeding naar je verblijfplaats te brengen.

Wat zijn de mooiste fietsroutes?

VVV Ameland verkoopt een mooi fietsrouteboekje met vier verschillende fiets- én bijbehorende wandelroutes. Deze routes leiden je langs de mooiste plekjes van Ameland. Bestel het boekje hier.

veelgestelde vragen over Ameland en auto’s

Kan ik mijn eigen auto meenemen op de boot?

Dat kan. Via de pier in Holwerd, rijd je de auto zo de boot op. Reserveer hiervoor wel op tijd een plek.

Waar kan ik mijn auto parkeren op Ameland?

De parkeermogelijkheden op Ameland zijn beperkt, vooral op plekken waar de natuur het mooist is. 

Is Ameland goed bereikbaar met de auto?

Hoewel een compact eiland als Ameland vooral geschikt is voor langzaam vervoer zoals de (elektrische) fiets of de benenwagen, is het wel mogelijk om Ameland te verkennen met een auto. De belangrijkste weg, de Verbindingsweg, bestrijkt ongeveer de helft van het eiland en verbindt de vier dorpen Hollum, Ballum, Nes en Buren. De kernen van deze dorpen zijn autoluw. Ook zul je merken dat de stranden en andere mooie natuurplekken niet altijd goed bereikbaar zijn met de auto. 

Kan ik een auto huren op Ameland?

Hoewel een compact eiland als Ameland vooral geschikt is voor langzaam vervoer zoals de (elektrische fiets) of de benenwagen, is het wel mogelijk om Ameland te verkennen met een auto. Deze huur je hier.

veelgestelde vragen over openbaar vervoer op Ameland

Kun je het hele eiland met de bus bereiken?

Ameland is goed bereikbaar met de bus. Er zijn vijf bussen op het eiland die af en aan rijden tussen de dorpen, de campings en hotels, het strand en de veerhaven. Kun jij alvast in alle rust om je heen kijken naar wat het eiland allemaal te bieden heeft! De bussen rijden op elektriciteit en zijn daardoor stil en milieuvriendelijk. Als reiziger kun je in de bussen gratis gebruikmaken van wifi en de telefoon oplaadpunten. Mensen met een beperking kunnen op diverse plekken makkelijk de bus in en uit, want er zijn aangepaste haltes op Ameland. Alle informatie over het openbaar vervoer naar en op Ameland vind je op deze pagina.

Waar kan ik de bustijden vinden?

Ameland heeft twee buslijnen. Lijn 1 rijdt tussen Hollum, Ballum, Nes en de veerboot. Lijn 2 tussen Buren, Nes en de veerboot. De dienstregeling vind je hier.

Hoe kom ik aan een kaartje voor de bus?

Een vervoersbewijs koop je door:
te reizen met je OV-chipkaart (deze kun je op Ameland opladen in de bussen of bij Primera)
een e-ticket te kopen op nl/eticket of in de Arriva-app
een kaartje te kopen bij een OV-servicepunt (o.a. in Leeuwarden)
een kaartje te kopen in de bus (betaling alléén met pin)

Bij Arriva kun je als (middel)grote groep een bus reserveren, met vanaf circa 30 personen een speciaal tarief. Mail Arriva voor meer informatie of bel: 088 277 6276. 

Kan ik ook met de bus naar Holwerd (veerboot) komen?

Ameland is makkelijk te bereiken, waar je ook vandaan komt. Plan je reis via 9292.nl, ns.nl of arriva.nl. Als je reist via station Leeuwarden, pak je buslijn 66 naar de veerhaven in Holwerd en stap je dicht bij de veerboot uit. Deze rit duurt ongeveer een half uur en heeft ook in de zomer een prima dienstregeling. Reizen met de bus scheelt sowieso tijd, want je hoeft niet te parkeren.