het verhaal van

Tineke de jong

In het dagelijks leven houdt Tineke de Jong (29) zich als accountant bezig met cijfers, maar in de zomermaanden staat ze in plaats daarvan als lifeguard op het strand van Nes. Een wereld van verschil, en dat is precies wat ze er zo leuk aan vindt. Tineke woont normaliter in Groningen, maar werd als klein meisje verliefd op het eiland, de strand en de zee. Daarom ging ze als tiener naar Ameland voor vakantiewerk in de horeca. Na twee seizoenen bedacht ze dat het nóg leuker zou zijn om op het strand te werken, en inmiddels zet ze zich al tien jaar in om strandbezoekers een leuke en bovenal veilige stranddag te bezorgen.

Dit doet ze door te informeren, toezicht te houden, gevaarlijke situaties te voorkomen en reddingsacties uit te voeren wanneer mensen in de problemen komen. Samen met de andere lifeguards staat Tineke van 10.00 tot 18.00 uur op het strand, vijf à zes dagen in de week en drie à vier weken per zomer. Daarnaast brengt ze nog vier weekenden – twee voor het hoogseizoen en twee daarna – door op het Amelander strand. “Zo doe ik het elk jaar en op deze manier kan ik mijn zomerbaan goed combineren met mijn werk.”

LEVEN OP HET STRAND

Ook buiten werktijd leven de lifeguards op het strand: “We slapen op de reddingspost, dus we worden iedere ochtend wakker op een leeg strand en kunnen iedere avond de zonsondergang bekijken. Dat is echt magisch. Voor of na werktijd en op onze vrije dagen gaan we samen zwemmen, hardlopen, volleyballen of surfen.” Doordat de lifeguards niet alleen samen werken, maar ook privé veel tijd samen doorbrengen, vormen ze een hechte groep. Tineke: “Ook buiten het seizoen houden we contact en aan het einde van de zomer kijken we samen alweer uit naar het volgende seizoen.”

 

PREVENTIEF WERKEN

Naast ontspanning en plezier wordt er natuurlijk ook hard gewerkt, want de lifeguards hebben een belangrijke taak: “We zijn verantwoordelijk voor de strandveiligheid, en dit brengt verschillende taken met zich mee, zoals het beoordelen van de zee- en strandomstandigheden en het analyseren van de risico’s.” Op basis van de risicoanalyse zetten de lifeguards ’s ochtends een zo veilig mogelijk zwemgebied uit met roodgele vlaggen. Dit doen ze iedere dag opnieuw, want de veranderende wind, golven en muistromen hebben een enorme invloed op de veiligheid in en op het water. Vanaf het moment dat de eerste bezoekers het strand op lopen, zijn er altijd twee paar ogen op het water gericht. “Eén lifeguard staat aan de waterlijn, om mensen te kunnen aanspreken en waarschuwen, en de ander houdt het overzicht vanuit de hoger gelegen reddingspost. Een derde en eventueel vierde persoon pakt de overige taken op. We hebben een soort roulatiesysteem, dus gedurende de dag heb je steeds een andere verantwoordelijkheid.”

 

LEVENS REDDEN

Een groot deel van het werk is preventief gericht. De lifeguards houden scherp in de gaten wat er gebeurt om te voorkomen dat mensen in de problemen komen. Gebeurt dat tóch, dan gaan ze onmiddellijk te water voor een reddingsactie. Hiervoor hebben ze verschillende hulpmiddelen: de rescue tube, het rescue board en de
waterscooter: “Wanneer een persoon dichtbij is, gebruiken we de rescue tube: een drijvend reddingsmiddel van foam. Zijn er meerdere personen in nood of is het ongeluk verder weg? Dan gebruiken we een rescue board; een soort surfplank. Als de noodsituatie buiten het zwemgebied of verder op zee is, lanceren we de waterscooter.” In de zomer van 2022 heeft het team van lifeguards nog meerdere levens gered met de waterscooter. “Een moeder en twee kinderen kwamen in de problemen toen ze in een mui terechtkwamen. In zo’n situatie maken we echt het verschil tussen leven en dood. Gelukkig is dit gezin er goed vanaf gekomen,
maar wel dankzij snel ingrijpen. Het had heel anders kunnen aflopen.”

 

TOELATINGSEISEN

KNRM-lifeguard word je daarom niet zomaar. Je moet over de juiste vaardigheden beschikken, voldoen aan de toelatingseisen, de selectiedag doorkomen en een opleiding volgen. Tineke: “Alles wat je moet weten en kunnen, leer je in de zesdaagse beach lifeguard-opleiding op Vlieland: risico’s en gevaren herkennen en hierop inspelen, EHBO verlenen, reddingstechnieken uitvoeren en nog veel meer.” Afhankelijk van waar je gaat werken, kan het zijn dat je ook een reddingwaterscooter moet kunnen besturen of met een vierwielaangedreven auto over het strand moet kunnen rijden. Dit leer je in aanvullende opleidingen. “Maar als je niet 400 meter kunt zwemmen binnen acht minuten, geen kilometer kunt hardlopen of niet voldoende beschikbaar bent, kom je niet door de selectie en hoef je de opleidingen niet eens te volgen.” Redenen genoeg om respect en waardering te hebben voor de lifeguards op het strand.

 

 

DRIE TIPS VAN TINEKE

1. Kijk naar de vlaggen en zwem altijd in het bewaakte zwemgebied
In het zwemgebied tussen de roodgele vlaggen zijn geen muien en houden de lifeguards toezicht. Kijk ook naar de vlaggen bij de reddingspost. Bij een roodgele vlag is de post geopend, bij een gele vlag is het gevaarlijk om te zwemmen, bij een rode vlag is zwemmen verboden en een oranje windzak betekent aflandige wind. Bij aflandige wind drijf je snel weg als je de zee op gaat met luchtbedden, rubberbootjes of strandballen. Neem die dus niet mee het water in.
2. Zwem nooit alleen
Ga altijd met zijn tweeën (of meer) het water in, zodat jullie elkaar kunnen helpen als dat nodig is. Ben je eigenwijs en wil je écht even snel alleen het water in? Spreek dan van tevoren af wie jou vanaf het strand in de gaten houdt – en om hulp kan roepen wanneer het nodig is.
3. Hulp nodig? Blijf kalm en trek aandacht
Kom je in een mui terecht? Raak dan niet in paniek en ga ook níét tegen de stroming in zwemmen. Laat je meevoeren tot achter de zandbank, waar de stroming afneemt. Zwem dan zijwaarts terug naar het strand. Komt iemand anders in de problemen? Roep om hulp, alarmeer een lifeguard of bel 112. Blijf ondertussen goed naar de persoon in het water kijken, zodat je weet waar hij of zij is.

 

‘‘In een noodsituatie maken we het verschil tussen leven en dood”