het verhaal van

karin en thijs

Karin (35) en Thijs (38) ontmoetten elkaar in de witte jas. Destijds waren ze collega’s op de spoedeisende hulp, maar beiden kozen ze ervoor om de opleiding tot huisarts te volgen. In 2022, twee jaar nadat ze deze opleiding afrondden, verliet het koppel – samen met hun kinderen – het vasteland voor een nieuw avontuur: wonen en werken op Ameland. En dat niet alleen: ook het runnen van een eigen huisartsenpraktijk, die ze in april 2023 overnamen van de heer Jacobs, is nieuw voor ze.

Huisarts Jac Jacobs, ook wel bekend als ‘de vliegende dokter’, ging in april 2023 met pensioen. In zijn eigen vliegtuigje ging hij onder andere naar Groningen voor terugkomdagen van de opleiding die Karin en Thijs volgden. “Dat is zo’n bijzonder verhaal dat het je bijblijft. In het derde jaar van onze opleiding hoorden we toevallig dat een huisarts op Ameland een opvolger zocht. Dit bleek Jac Jacobs te zijn. We waren meteen nieuwsgierig, dus hebben we contact met hem opgenomen”, vertelt Thijs.

 

 

VAN ASSEN NAAR AMELAND

Dat contact verliep goed en Karin en Thijs besloten om hun werk aan de wal per oktober 2020 te combineren met meedraaien in de praktijk van de heer Jacobs. Na twee jaar verhuisden ze naar het eiland, om de praktijk uiteindelijk over te kunnen nemen. Dat ze van hun voormalige woonplaats Assen naar Ameland zouden verhuizen, hadden ze nooit gedacht. Na de geboorte van hun dochter waren ze samen een weekendje op het eiland, maar dit was – los van Thijs’ zeilreis op de middelbare school – hun enige ervaring met Ameland. Toch hadden ze er een goed gevoel bij. Ze volgden hun hart en inmiddels is het koppel verliefd op het eiland en het werk én trots op hun eigen praktijk in Ballum.

 

LOUWES EN LUBBERS

Huisarts & Apotheek Louwes is een van de twee apotheekhoudende huisartsenpraktijken op Ameland. Karin en Thijs zijn getrouwd, maar voor het gemak gebruikt Karin haar meisjesnaam in de praktijk. “Ik heet Louwes-Lubbers, maar in onze praktijk gaat een patiënt naar dokter Louwes óf naar dokter Lubbers. Zo is het meteen duidelijk of het om mij of mijn man gaat”, vertelt Karin. Omdat er geen ziekenhuis én geen huisartsenpost of dokterswacht is op het eiland, is het op Ameland ‘heel anders dokteren’ dan op het vasteland. Door de afstand en het water tussen het eiland en de vaste wal voeren Karin en Thijs het huisartsenvak in volle breedte uit: van verloskunde tot verpleeghuiszorg en terminale zorg. Daarnaast heeft de praktijk een belangrijke functie voor de acute zorg.

 

RÖNTGENFOTO’S EN GIPS

Precies daarom hebben Karin en Thijs veel contact met andere disciplines, zoals ambulancemedewerkers, fysiotherapeuten, diëtisten, thuiszorg en specialisten in ziekenhuizen aan de wal. Thijs: “We streven ernaar om zoveel mogelijk patiënten te helpen op het eiland. Op de praktijk kunnen we zelf chirurgische ingrepen doen, gipsen of tapen en röntgenfoto’s en echo’s maken.” Dit bespaart veel patiënten een reis naar de wal. “Maar als iemand wel naar het ziekenhuis moet, kunnen we snel schakelen. De patiënt kan dan voorrang krijgen op de veerboot óf wordt snel en veilig met de ambulance en de reddingsboot óf helikoper naar de vaste wal gebracht.”, voegt Karin toe.

 

ZORG VOOR TOERISTEN

Naast de zorg voor vaste patiënten bieden Karin en Thijs ook zorg aan toeristen. Op hoogtijdagen zijn er tienduizenden toeristen op het eiland en dit brengt extra drukte met zich mee. Daarom is er in de zomermaanden een derde arts. Een werkdag ziet er in de zomer dan ook anders uit dan in het laagseizoen: “In plaats van controles voor bijvoorbeeld de bloeddruk of de bloedsuikerwaarde krijgen we veel te maken met kleine trauma’s, zoals kneuzingen en botbreuken door een fietsongeval of een val van het paard. En we hebben, vooral ’s avonds en ’s nachts, ook vaak te maken met ongevallen waar alcoholgebruik een rol speelt.” vertelt Karin.

 

AVOND- EN NACHTDIENSTEN

Daarom moet er buiten de praktijkuren, dus ook midden in de nacht, altijd een van de twee huisartspraktijken op Ameland bereikbaar zijn om spoedeisende hulp te verlenen. Karin en Thijs wisselen de avond- en nachtdiensten af met huisartsenpraktijk Maters in Nes. “Wanneer iemand buiten de praktijkuren zorg nodig heeft, is er altijd een huisarts beschikbaar. Diegene krijgt direct één van ons aan de telefoon, zodat wij kunnen beoordelen of we per direct actie moeten ondernemen, of dat de patiënt kan wachten tot de volgende ochtend.” Maar wat Karin en Thijs ook opvalt, is dat veel passanten, en dan met name ouderen, soms te laat contact opnemen. “Deze groep willen we op het hart drukken dat ze altijd bij ons terecht kunnen.”
 

VAN WIEG TOT GRAF

Ook na een nacht waarin Karin en Thijs amper hebben kunnen slapen, is het om 8.00 uur weer tijd voor het spreekuur. “Dat kan soms zwaar zijn, maar ons beroep is heel mooi. We zien zoveel verschillende mensen, die ons raadplegen voor hun problemen en klachten. Het is een eer om dit vertrouwen te krijgen en deze mensen verder te kunnen helpen. En anders dan een specialist in het ziekenhuis komen dezelfde mensen steeds bij je terug, om verschillende redenen. Wij zien patiënten en hun familieleden in alle levensfases: van de geboorte tot hun dood”, zegt Karin. Ook Thijs vindt dit een van de mooiste aspecten van zijn werk. “Daarnaast hebben we in onze praktijk de perfecte combinatie van de continuïteit van de zorg voor vaste patiënten en het afwisselende contact met toeristen.”

DRIE TIPS VAN KARIN EN THIJS

Karin en Thijs helpen hun patiënten graag, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Woon je op het eiland of ga je binnenkort op vakantie naar Ameland? Dan geven Karin en Thijs je de volgende tips:

1. Pas op met een elektrische fiets
Fietsen door de duinen, over schelpenpaadjes of naar het strand is natuurlijk heerlijk, maar let wel op je snelheid en kijk goed om je heen. Vooral op een elektrische fiets en op smalle paden en drukke plekken. Fietsen klinkt onschuldig, maar een ongeval zit in een klein hoekje.
2. Wees je bewust van je omgeving
Onthoud dat een andere omgeving ook andere risico’s met zich meebrengt. Heb je kleine kinderen? Check dan of er in je caravan of vakantiehuisje mogelijke gevaren zijn, zoals huishoudchemicaliën die binnen handbereik liggen of medicatie in je toilettas. En wees je tijdens een stranddag bewust van de risico’s van de zee, zoals gevaarlijke stroming, en houd je kind(eren) extra goed in de gaten bij het water.
3. Wacht niet te lang met medische hulp inschakelen
Op Ameland is er altijd een huisarts beschikbaar. In de drukke periodes houden we rekening met de extra toestroom van toeristen en de hogere behoefte aan spoedzorg. We zijn erop voorbereid en willen voorkomen dat je te laat contact met ons opneemt.

“We zijn verliefd geworden op het eiland én het huisartsenvak hier.”