Eilanders aan

  het woord

Ameland is prachtig en bijzonder. Niet voor niets komen er jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar het eiland. De rust, ruimte en natuur waarvoor zij komen, ervaren de inwoners elke dag. Als de beste weten zij de magie van het eiland te omschrijven, maar ook de uitdagingen te benoemen. Daarom laten we de eilanders zelf aan het woord. Lees de eilandverhalen en ontdek hoe zij impact maken en hoe we het eiland met zijn allen mooi houden.

Karin en Thijs

Karin (35) en Thijs (38) ontmoetten elkaar in de witte jas. Destijds waren ze collega’s op de spoedeisende hulp, maar beiden kozen ze ervoor om de opleiding tot huisarts te volgen.

In 2022, twee jaar nadat ze deze opleiding afrondden, verliet het koppel – samen met hun kinderen – het vasteland voor een nieuw avontuur: wonen en werken op Ameland. En dat niet alleen: ook het runnen van een eigen huisartsenpraktijk, die ze in april 2023 overnamen van de heer Jacobs, is nieuw voor ze.

Willard Molenaar

Willard (33) is een van de acht beroepsschippers van de KNRM in Nederland. Samen met alle vrijwilligers – één plaatsvervangend schipper en twaalf opstappers – redt hij mensen en dieren die op zee of op het wad in nood zijn.

365 dagen per jaar, 24 uur per dag en onder alle weersomstandigheden staan ze klaar als ze worden opgeroepen. Willard: “Bij een alarmering vertrekken we binnen tien minuten, want op het water kan een klein probleem al snel een groot probleem worden.”

Henk Kingma

In 2019 keerde Henk Kingma (62) samen met zijn vrouw terug naar Ameland: het eiland dat ze in 2011 verlieten. “We misten de mooie omgeving, maar ook de vriendschappen die we hadden opgebouwd.” 

Naast liefhebber van het eiland is Henk ook een politieagent in hart en nieren. Al 45 jaar draagt hij bij aan een veiligere samenleving, en dat op verschillende plaatsen: in Bloemendaal, Heemstede/Zandvoort, Dokkum en in totaal vijftien jaar op Ameland.

Tineke de jong

In het dagelijks leven houdt Tineke de Jong (29) zich als accountant bezig met cijfers, maar in de zomermaanden staat ze in plaats daarvan als lifeguard op het strand van Nes. Een wereld van verschil, en dat is precies wat ze er zo leuk aan vindt. 

Tineke woont normaliter in Groningen, maar werd als klein meisje verliefd op het eiland, de strand en de zee. Daarom ging ze als tiener naar Ameland voor vakantiewerk in de horeca. 

Gerard Rijpstra

Een gevoel van saamhorigheid, dat ervaart Gerard (32) in alles op Ameland: van wonen op het eiland – waar iedereen z’n buurman kent – tot zijn werk als vrijwilliger bij de brandweer.

Al tien jaar lang combineert Gerard zijn fulltime baan met zijn vrijwilligerswerk bij de brandweer. Als bevelvoerder geeft hij leiding aan de bemanning. Zodra de matroos en stuurman zijn voet aan wal zet, is hij oproepbaar voor een incident. 

Esther Oud

Esther (41 jaar) is een geboren en getogen Amelander. Toen ze jonger was hadden haar ouders een buitensportbedrijf op het eiland, vlakbij het strand.

Daar bracht ze haar jeugd door, leerde ze zichzelf kitesurfen en genoot ze van alles wat het eiland te bieden had. Toch vertrok ze. Ze zag alle werelddelen, om uiteindelijk weer terug te keren naar haar basis: Ameland. 

JOHAN KROL

Al 35 jaar woont en werkt Johan op Ameland. Hij solliciteerde in 1988 op een functie om een educatieve dienst op te zetten voor het Natuurcentrum.

Inmiddels organiseert het Natuurcentrum 1500 educatieve activiteiten per jaar en werkt Johan ook als ecoloog op het eiland. Hij noemt zichzelf een écht natuurmens.
En dat is hij al zo lang hij zich kan herinneren.

Jan de Jong

Een krasse zeventiger duwt zijn fiets -voorzien van een koker voor een flinke telescoop- ook de dijk op, maar dan van de andere kant.

Het is Jan de Jong. Jan is veertig jaar werkplaatstimmerman geweest en heeft al minstens zo lang vogelen als hobby. ‘Een aantal wetenschappers, waaronder hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma, heeft mij getriggerd om me meer met vogels bezig te gaan houden.

Alysha bunicich

Alysha Bunicich werd in april uitgeroepen tot Miss Beauty of Friesland 2020/2021 en eindigde onlangs als derde in de landelijke verkiezing.

De geboren en getogen Amelandse moest voor de verkiezing vaak naar de wal. Eerder deed ze dat ook al voor haar mbo-studie en woonde toen in Leeuwarden. Inmiddels gaat ze een huis laten bouwen. Op Ameland, want op dit mooie eiland voelt ze zich helemaal thuis.

Marjan Veenendaal

Met je gezin naar Ameland verhuizen voor een functie bij Staatsbosbeheer: Marjan deed het. 

Het bleek een goede keuze. “We waren allemaal gelijk verliefd op Ameland. En elf jaar later zijn we dat nog steeds. Qua voorzieningen was het zelfs uitgebreider dan waar ik vandaan kwam. Meer winkels én hele verschillende soorten natuur die je allemaal van dichtbij kunt beleven: wat wil je nog meer?”

Dit zijn eilanders die vertellen over het mooiste van ameland.