Eilanders aan

  het woord

Eigenlijk is een compact eiland als Ameland vooral geschikt voor langzaam vervoer als de (elektrische) fiets of je eigen benen. Eindeloos genieten is het op de goed onderhouden fietspaden en al lopend langs de branding. En als je de fiets pakt of lekker gaat wandelen, beleef je de sfeer van het eiland veel intenser. Je staat dichter bij de natuur, ervaart de rust en de ruimte en helpt bovendien het eiland mooi en schoon te houden.

Marjan Veenendaal

Met je gezin naar Ameland verhuizen voor een functie bij Staatsbosbeheer: Marjan deed het. 

Het bleek een goede keuze. “We waren allemaal gelijk verliefd op Ameland. En elf jaar later zijn we dat nog steeds. Qua voorzieningen was het zelfs uitgebreider dan waar ik vandaan kwam. Meer winkels én hele verschillende soorten natuur die je allemaal van dichtbij kunt beleven: wat wil je nog meer?”

Esther Oud

Esther (41 jaar) is een geboren en getogen Amelander. Toen ze jonger was hadden haar ouders een buitensportbedrijf op het eiland, vlakbij het strand.

Daar bracht ze haar jeugd door, leerde ze zichzelf kitesurfen en genoot ze van alles wat het eiland te bieden had. Toch vertrok ze. Ze zag alle werelddelen, om uiteindelijk weer terug te keren naar haar basis: Ameland. 

JOHAN KROL

Al 35 jaar woont en werkt Johan op Ameland. Hij solliciteerde in 1988 op een functie om een educatieve dienst op te zetten voor het Natuurcentrum.

Inmiddels organiseert het Natuurcentrum 1500 educatieve activiteiten per jaar en werkt Johan ook als ecoloog op het eiland. Hij noemt zichzelf een écht natuurmens.
En dat is hij al zo lang hij zich kan herinneren.

Alysha bunicich

Alysha Bunicich werd in april uitgeroepen tot Miss Beauty of Friesland 2020/2021 en eindigde onlangs als derde in de landelijke verkiezing.

De geboren en getogen Amelandse moest voor de verkiezing vaak naar de wal. Eerder deed ze dat ook al voor haar mbo-studie en woonde toen in Leeuwarden. Inmiddels gaat ze een huis laten bouwen. Op Ameland, want op dit mooie eiland voelt ze zich helemaal thuis.

Jan de Jong

Een krasse zeventiger duwt zijn fiets -voorzien van een koker voor een flinke telescoop- ook de dijk op, maar dan van de andere kant.

Het is Jan de Jong. Jan is veertig jaar werkplaatstimmerman geweest en heeft al minstens zo lang vogelen als hobby. ‘Een aantal wetenschappers, waaronder hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma, heeft mij getriggerd om me meer met vogels bezig te gaan houden.

Dit zijn eilanders die vertellen over het mooiste van ameland.