DUURZAME   DISPOSABLES

Plastic afval in de natuur. Niet alleen heel lelijk, maar ook slecht voor de dieren en het milieu. Het breekt niet af en blijft dus jaren, misschien wel voor altijd, liggen. Tijd voor een alternatief: op Ameland introduceren we duurzame disposables. Benieuwd wat dit precies is? Lees er hier meer over!

Wat zijn duurzame   disposables?

Duurzame disposables zijn kortgezegd ecologische en biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen. Deze duurzame disposables zijn een alternatief voor plastic verpakkingen, zoals rietjes en patatbakjes. Er zijn steeds meer ondernemers op Ameland die hun plastic verpakkingen inleveren voor duurzame disposables.

Waarom zijn duurzame disposables geïntroduceerd op Ameland?

Tijdens de coronacrisis was de horeca vooral geopend voor afhaal. Het viel Staatsbosbeheer op dat er daardoor nóg meer plastic afval in de natuur belandde. Dat was de druppel: het is al langer bekend dat we plastic moeten vervangen door duurzame alternatieven, omdat plastic nauwelijks afbreekbaar is. Bovendien kunnen we plastic niet goed recyclen of herverwerken. Hierdoor komt het terecht in de natuur. Dieren raken verstrikt of eten het op waardoor ze sterven. Maar ook op de mens heeft het invloed: door zoutwater wordt het plastic in kleinere stukjes afgebroken, waardoor dieren die het eten niet sterven. Wanneer wij die dieren weer eten, komt het dus uiteindelijk in onze eigen magen terecht. 

Genoeg redenen om over te stappen op biologisch afbreekbare verpakkingen dus! Deze verpakkingen zijn niet schadelijk, worden snel afgebroken en blijven daardoor minder lang liggen in de natuur. 

 

Liefde voor
 Ameland

Ons eiland is buitengewoon mooi. En dat willen we graag zo houden. De ontwikkeling van duurzame disposables is natuurlijk prachtig, maar geen excuus om afval in de natuur te gooien. Gooi dus óók de disposables in de papierbak of afvalbak en houd ons eiland schoon. 

Wees welkom op het prachtige Ameland. Wil jij weten hoe je ons eiland het beste kunt beleven? Lees dan hier onze tips.

Trots op onze   ambassadeurs

Inmiddels zijn er al vele ondernemers op Ameland die duurzame disposables gebruiken. En daar zijn we maar wat trots op! Restaurant StrAnders Buren’s Snackbar – Restaurant ’t Koaikerhuus – The Harbour – Strandtent Bravo – Nes Café – Osorio World’s Kitchen – Vishandel Metz – Bakkerij en IJssalon de Jong – Eetcafé De Boerderij – Plaza ’t Kruuspunt – Cafetaria De Fretpot – IJssalon Lekker – Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren. 

Maar we hebben dit ook te danken aan de Provincie Fryslân en het Iepen Mienskip die het door middel van een subsidie mogelijk maakten om de duurzame disposables deels te vergoeden voor deze ondernemers. 

Wil jij meer weten over dit project? Neem dan contact op via info@dewaddencampus.nl.