de mooiste stranden
    van ameland

Aan de noordkant van Ameland is zo’n 27 kilometer strand. Daar ben je dus wel even zoet mee! De bekendste stranden zijn bij Hollum, Nes en Buren. Elk jaar in mei, nu al 34 jaar achtereen, krijgen deze stranden de Blauwe Vlag. Dit is een jaarlijkse onderscheiding voor stranden die veilig, schoon en duurzaam zijn. Als er een blauwe vlag op een strand hangt, kun je er vanuit gaan dat het strand schoon is en uitstekend zwemwater, voldoende toiletten en afvalbakken heeft, en dat er reddingsmaterialen en een EHBO-post zijn. Ook is er voorlichting ter bescherming van zee, strand en duinen.

We zeiden het al: Ameland is mooi. En dat willen we heel graag zo houden. Zodat jouw vakantie- onze leefomgeving over pakweg tien, twintig jaar nog altijd zo mooi en puur is als nu. Hou daarom rekening met de natuur en koester het alsof het je eigen leefomgeving is. Met de klimaatverandering, zeespiegelstijging en rampen als die met de MSC Zoe heeft de natuur op Ameland het al zwaar genoeg. Laten we er dan als inwoners én toeristen alles aan doen om nog meer schade te voorkomen.

 

Dan toch nog even over ‘de mooiste’, hoewel we eigenlijk niet kunnen en willen kiezen: het strand van Hollum schijnt het mooiste te zijn. Het is breed, je hebt een goed uitzicht op de zonsondergang en je kunt Terschelling zien liggen. Checken dus! Wist je trouwens dat het hele strand van Ameland is uitgeroepen tot het mooiste en schoonste strand van alle Waddeneilanden? Pak je fiets, parkeer ‘m tegen een hek voor de duin, steek de duin over en verwonder je.

Je hond zal hier zeker ook genieten van de ruimte en de ‘pure’ omgevingen

Een paar kleine regeltjes

De regels in het kort:

  • De duinen zijn beschermd natuurgebied en mogen niet worden betreden.

  • Verstoor de natuur niet en blijf op de wandel- en fietspaden.

  • Honden zijn welkom, maar alleen aangelijnd.

  • Ga je picknicken? Houd het dan netjes en laat geen afval achter.

  • Het vliegen met drones is in natuurgebieden op de meeste plekken verboden.

  • Maak geen vuur. Barbecueën is niet toegestaan.

  • Na zonsondergang zijn er geen activiteiten toegestaan in natuurgebieden.

meer moois van ameland

De mooiste dorpen van Ameland

Net als met de stranden, is het eigenlijk niet te doen om hét mooiste dorp aan te wijzen. Je kunt beter alle vier dorpen bekijken, want ze zijn je bezoekje meer dan waard. Een overzicht van de bijzonderheden.

lees meer ->