de mooiste dorpen
van ameland

Net als met de stranden, is het eigenlijk niet te doen om hét mooiste dorp aan te wijzen. Je kunt beter alle vier dorpen bekijken, want ze zijn je bezoekje meer dan waard. Een overzicht van de bijzonderheden.

 

In Hollum tref je nog veel historische huizen uit de 17e en 18e eeuw. Bewoners van deze huizen hadden toen een bepaalde rang in de walvisvaart en lieten de gevels van hun woningen versieren op basis van deze rang. In Hollum staat ook de vuurtoren van Ameland, aan de Oranjeweg.

 

Ballum is het bestuurlijke centrum van Ameland en heeft een beschermd dorpsgezicht. Ook in Ballum veel oude woningen en boerderijen, die herinneren aan het agrarisch verleden van Ameland. En Ballum heeft een heus vliegveldje, voor noodgevallen én rondvluchten.

 

In Nes vind je zowel traditionele huizen als moderne winkelpanden, restaurants en bars. In Nes is het vaak gezellig druk en het geheel is nog altijd heel charmant. Ook Nes heeft een beschermd dorpsgezicht en er wordt met veel zorg en liefde gerestaureerd -als dat nodig is.

 

Buren is in de 19e eeuw gesticht en daarmee het jongste dorp van Ameland. Hier woonden jutters en boeren. Je kunt zien hoe zij leefden in het Landbouw- en Juttersmuseum. Verder in Buren: winkels, een supermarkt, cafés en restaurants.

 

Wil je onze mooie dorpen bekijken? Je bent welkom. We zien je graag verschijnen, op je fiets of te voet. Door de beperkte afstanden is een fiets het ideale vervoermiddel op Ameland. Je kunt je fiets meenemen of er een huren. Eenmaal in de buurt van je plaats van bestemming, zijn de afstanden prima beloopbaar. Tot snel!

meer moois van ameland

De mooiste stranden van Ameland

Aan de noordkant van Ameland is zo’n 27 kilometer strand. Daar ben je dus wel even zoet mee! De bekendste stranden zijn bij Hollum, Nes en Buren. Elk jaar in mei, nu al 34 jaar achtereen, krijgen deze stranden de Blauwe Vlag. Dit is een jaarlijkse onderscheiding voor stranden die veilig, schoon en duurzaam zijn. Als er een blauwe vlag op een strand hangt, kun je er vanuit gaan dat het strand schoon is en uitstekend zwemwater, voldoende toiletten en afvalbakken heeft, en dat er reddingsmaterialen en een EHBO-post zijn. Ook is er voorlichting ter bescherming van zee, strand en duinen.

lees meer ->