Ameland
   met de fiets

Ameland en de fiets zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ons eiland heeft maar liefst negentig kilometer fietspad, dus je kunt iedere dag een andere route kiezen. Maar zelfs als je een dagje Ameland met de fiets doet, kijk je je ogen uit en kun je een groot deel van de prachtige natuur zien.

Heerlijk toeren door de duinen, over de schelpenpaadjes, naar het strand. Zet je fiets tegen een hek en stap zo het prachtige brede strand op. Kopje koffie en een tosti in een strandtent, en door naar een van de mooie bossen op het eiland. Genieten van de ongerepte natuur aan de oostkant van Ameland, kilometers weg van de bewoonde wereld. Of juist de westkant pakken, met de pittoreske dorpjes Hollum, Ballum, Nes en Buren. Voor elk wat wils!

fietsrouteboekje 

Ben je benieuwd naar de mooiste fietsroutes? VVV Ameland verkoopt het onlangs vernieuwde fietsrouteboekje, met vier verschillende fiets- én bijbehorende wandelroutes. Deze routes leiden je langs de mooiste plekjes van Ameland. Bestel het fietsrouteboekje van Ameland alvast.

Fiets huren op Ameland

Ameland heeft heel veel fietsverhuurders, dus er is keuze zat. Kijk voor een overzicht van fietsverhuurders en welke prijzen ze hanteren op de site van VVV Ameland. Een fiets huren is vaak goedkoper dan de auto laten overvaren. Vlakbij de veerboot kun je al op een gehuurde fiets stappen en heerlijk het eiland rond trappen. Heb je veel bagage mee? Veel fietsverhuurders vervoeren je bagage gratis.

Een fiets met een hondenkar, een elektrische fiets, speciale fietsen voor mensen met een beperking, tandems, bolderkarren.. allemaal te huur op Ameland, zodat iedereen naar hartenlust kan fietsen en kan genieten van de allermooiste plekjes. Een belevenis op zich is het reizen per tuktuk. Open of overdekt, met of zonder chauffeur.. het is allemaal mogelijk.

fiets mee naar Ameland

Liever met je eigen fiets naar Ameland? Dat kan natuurlijk. Je fiets op de boot kost slechts ongeveer een tientje extra en dat is een stuk goedkoper dan de auto meenemen. Gun je auto ook vakantie en pak de fiets. Je fietst letterlijk de boot af, zo het eiland op. En dan kan het grote genieten gelijk beginnen!

Kom je met een elektrische fiets? Er zijn openbare oplaadpunten op ons eiland. Heb je veel bagage mee? De taxibedrijven brengen je bagage graag naar je plaats van bestemming. Kun jij vast fietsend van het eiland genieten, op weg naar je camping, huisje of hotel.

Een paar kleine regeltjes

De regels in het kort:

  • Fietsen en mountainbiken is alleen toegestaan op fietspaden.

  • Verstoor de natuur niet en blijf op de fietspaden.

  • Plaats je fiets op het strand in de daarvoor bestemde fietsenrekken. Neem je fiets niet mee het strand op.

  • In de dorpen vind je speciale plekken om je fiets te parkeren.

  • Snorbrommers en scooters zijn op onverplichte fietspaden (dat zijn fietspaden die aangeduid zijn met een blauw langwerpig ‘fietspad’ bord) verboden.

veelgestelde vragen over fietsen op ameland

Waar huur ik een fiets op Ameland?

Er zijn veel fietsverhuurders op Ameland. Kijk voor een overzicht van de fietsverhuurders en hun tarieven op de website van VVV Ameland. Vlakbij de veerboot kun je al op je gehuurde fiets stappen en het eiland rondfietsen. 

Kan ik alle soorten fietsen huren op Ameland?

Afhankelijk van de fietsverhuurder, vind je alle soorten fietsen op Ameland. Speciale fietsen voor mensen met een beperking, fietsen met een hondenkar, bakfietsen, tandems, elektrische fietsen, bolderkarren of natuurlijk een gewone fiets. Het is zelfs mogelijk om het eiland met een tuktuk te verkennen.

Kan ik mijn eigen fiets meenemen op de boot?

Zeker weten! Je fiets meenemen op de boot kost je ongeveer een tientje extra; een stuk goedkoper dan je auto meenemen. Je fietst letterlijk de boot af, zo het eiland op. Elektrische fietsen kunnen vaak bij de accommodatie opgeladen worden, maar er zijn op Ameland ook veel openbare oplaadpunten te vinden

Hoe krijg ik mijn bagage op mijn verblijfplaats als ik de fiets pak op Ameland?

Als je een fiets huurt op Ameland, brengt de verhuurder de bagage vaak gratis naar plaats van bestemming. Als je een eigen fiets meeneemt, staan er bij de veerboot taxibedrijven klaar om de bagage tegen een kleine vergoeding naar je verblijfplaats te brengen.

Wat zijn de mooiste fietsroutes?

VVV Ameland verkoopt een mooi fietsrouteboekje met vier verschillende fiets- én bijbehorende wandelroutes. Deze routes leiden je langs de mooiste plekjes van Ameland. Bestel het boekje hier.