het verhaal van

 Alysha Bunicich

Alysha werd 21 jaar geleden geboren in een vuurtorenwachtershuis, letterlijk onder de vuurtoren. Ze waardeert Ameland om het compacte karakter en het gevoel van veiligheid. ‘Ik kon altijd alleen naar school, op de fiets naar oma of naar het strand. Er is hier veel sociale controle en je kunt ook ’s avonds gewoon over straat.’

‘Maar het mooiste van Ameland is toch wel de rust. Als ik een drukke werkdag heb gehad, hoef ik maar een paar honderd meter te fietsen om op het strand heerlijk te kunnen uitwaaien. Ik kom dan gelijk tot rust. Soms neem ik mijn oma of demente opa mee; die wonen ook op het eiland, dus lekker dichtbij.’

 

My little pony

Bijna altijd als ze op het strand loopt, komt Alysha afval tegen. Ze ruimt het steevast op. Een kleine moeite, vindt ze. Eind vorig jaar vond ze op het strand bij Hollum nog een overblijfsel van de ramp met de MSC Zoe op 2 januari 2019.
My Little Pony had de ruige zee twee jaar lang overleefd en was, inclusief verpakking, nog helemaal intact! ‘Plastic is een groot probleem, en je ziet er steeds meer van. Dat zie je overal, dus ook op het strand.’

Het laatste jaar zijn er op het hele eiland ook overal afgedankte mondkapjes te vinden. Vooral op de pier waar de veerboot vanaf het vasteland aankomt. En Alysha kan het weten, want haar ouders varen toeristen vanaf de pier naar de zandbanken waar zeehonden liggen. ‘Daardoor ben ik altijd al bezig geweest met de natuur. Je zit er middenin, dus het gaat vanzelf. We denken ook echt na over hoe we de natuur kunnen sparen en schenken aan boord de koffie bijvoorbeeld in keramiek in plaats van plastic.’

 

 

Nieuwe toerist

Ze zegt zelf niet zoveel te merken van ‘de nieuwe toerist’, zoals die in de media werd genoemd, en model staat voor de veeleisende bezoeker van Ameland. Ook vijf jaar geleden vroegen toeristen al wanneer de bus hun kwam ophalen bij het hotel om naar de boot van haar ouders te rijden. Alysha vindt dat wij als eilanders ook naar onszelf moeten kijken. Voor een modaal gezin is het nu best lastig om een hele week op Ameland te verblijven, eten en drinken.

 

Goed voorbeeld

Wat Alysha betreft is iedereen welkom. Maar wel met respect voor de natuur op Ameland. ‘Dus blijf op de fietspaden en zet bij het strand je fiets tegen een hek. Dat doen wij ook. Kleine moeite, toch?’ Ze heeft het idee dat veel mensen zich juist al wel bewuster worden van de natuur.
Amelanders geven het goede voorbeeld, Alysha voorop. ‘Als ik op het strand loop met zo’n grote zak vol afval, zie ik anderen daarna ook vaak zelf even bukken om wat op te rapen.’ Op Curaçao zag ze een mooi initiatief dat ze op Ameland ook wel zou willen invoeren: emmertjes bij de ingang van het strand, met afval te vullen door de bezoekers. Voor een gratis drankje bij de strandtent.

Alysha heeft een aardige verzameling volgers op Instagram en deelt ook daar af en toe foto’s van haar beach clean ups. ‘Iemand zei tegen me dat, sinds ik die dingen deel op Instagram, hij zich bewuster werd van z’n eigen gedrag en bijvoorbeeld ook geen sigaretten meer uit de auto gooit.’ Verder vond ze het ook superleuk om op een basisschool te vertellen over het belang van het schoonhouden van de natuur. De kinderen reageerden enthousiast en vonden het ook echt interessant. Jong geleerd, oud gedaan, net zoals dat bij Alysha zelf ging.

‘‘Ameland is mijn eiland. Denk niet dat ik hier ooit weg ga. Iedereen is hier welkom, maar ik hoop wel dat gasten een beetje om ‘ons’ eiland denken.”