Vijf tips
om bij te dragen aan de natuur en dieren op Ameland
Mensen komen naar Ameland voor haar natuur. Ze genieten van de zee, dieren, planten en al het andere groen dat het eiland rijk is. En toch zijn er veel mensen die de natuur waar ze voor komen én zo van houden, onbewust beschadigen en verstoren. Welke natuurregels zijn er eigenlijk? Waarom bestaan ze? En wat kan er wél? Boswachter Marjan Veenendaal legt het uit.
“Mensen die in de natuur rondlopen, kunnen de natuur beschadigen. Door bijvoorbeeld afval in de berm te gooien of van de paden af te wijken. Veel van deze mensen zijn onwetend: ze hebben helemaal niet door dat wat ze doen slecht is voor de natuur. Door dit verhaal te vertellen hoop ik dat mensen het gedrag gaan herkennen en begrijpen. Dan kunnen we nog jarenlang genieten van een
prachtig eiland.”
1. Honden aan de lijn
“Dit staat duidelijk aangegeven op de borden, maar wordt lang niet altijd gedaan. Mensen geven vaak aan dat hun hond goed luistert en dieren geen kwaad doet. Maar wat ze niet weten is dat een hond al snel een groot effect kan hebben. Als een hond van het pad gaat, vliegt een vogel op. Een ree of een haas rent snel weg. Dat lijkt onschuldig, maar dat is het niet. In het broedseizoen laat een vogel zijn nestje achter. En als dat te vaak gebeurt, komen eieren niet uit. Reeën komen pas terug als ze zeker weten dat de hond weg is. Soms is het reekalfje dan te lang alleen gelaten terwijl hij nog niet sterk genoeg is om op eigen benen te staan. Het heeft dus veel gevolgen, terwijl je als baasje niet eens doorhebt dat je hond überhaupt iets gedaan heeft. Op een aantal plekken op het strand moet je hond aangelijnd zijn om dezelfde reden: daar broeden zeldzame vogels in het zand. Dit kun je herkennen aan de bordjes die erbij staan.”
Tip: Ameland heeft verschillende gebieden waarin honden wél los mogen lopen. Daar kunnen ze hun energie kwijt en lekker rennen. Zorg er hierbij wel alsnog voor dat honden op het pad blijven. Lees er hier meer over.
2. Blijf op het pad
“Niet alleen honden maken zich schuldig aan het verstoren van dieren doordat ze van het pad
afgaan, ook mensen doen dit. Ze zien dan een dier dat ze van nét iets dichterbij willen zien en gaan van het pad om een mooie foto te maken. Of ze gebruiken de routes die reeën en ander vee gebruiken als alternatieve paadjes. Dit heeft precies hetzelfde effect op de dieren als loslopende honden.
En niet alleen dieren, maar ook planten hebben last van voeten die van paden afwijken. Ze worden regelmatig platgetrapt, nog voordat ze zich hebben kunnen verspreiden. Zonde, want duinlandschap, en daarmee planten die daar groeien, is in Nederland schaars. Ze zijn dus erg zeldzaam én hebben een belangrijke functie in het leven van insecten.”
Tip: Neem je camera of een verrekijker mee als je op pad gaat. Dan kun je alles zien vanaf de paden. Bovendien is Staatsbosbeheer bezig met het vernieuwen van de bankjes langs de paden, waarop je in alle rust van Ameland kunt genieten. Het realiseren van deze bankjes kost geld. Wil jij iets bijdragen aan de beleving van het eiland? Lever dan hier je bijdrage. Bedankt!
3. Afval gooi je in de prullenbakken
Dit klinkt logisch, maar toch is dat het volgens Marjan niet altijd. “Dat je plastic en andere rommel niet in de natuur moet achterlaten, weten veel mensen wel. Helaas zijn er nog steeds mensen die hun afval niet mee naar huis willen nemen en het alsnog achterlaten. Dat is jammer. Er staan langs de paden vele prullenbakken waar men het afval in kwijt kan.” Toch zit er ook in het afval weggooien ook nog wat onwetendheid. “Mensen denken dat je bananenschillen prima in de natuur kunt gooien, dat verteert immers wel. Maar het kan wel twee jaar duren, voordat het helemaal weg is. Daarom gooi je bananenschillen ook in de prullenbak. En ook appelklokhuizen gooi je weg. Die verteren wel sneller, maar we zien tegenwoordig overal appelbomen opkomen. En die bomen horen hier niet in de natuur thuis.”
Tip: ben je onderweg en heb je geen zin om je afval vast te houden, totdat je een prullenbak
tegenkomt? Zorg ervoor dat je altijd een zakje in je (fiets)tas hebt, waar je je afval tot die tijd in kwijt kunt.
4. Bossen zijn geen speelterrein
Ameland is het eiland van de groepsreizen en schoolreisjes. En ze zijn van harte welkom. Maar deze groepen willen ook graag ’s avonds spokentochten doen of spelen in de bossen. “Deze tochten zijn niet goed voor de dieren,” legt Marjan uit. “Het schijnen van zaklampen in bomen, gillende kinderen: de dieren krijgen er te veel stress van. Vogels vliegen in het donker zo tegen een boom aan en verwonden zichzelf.”
Tip: Wees creatief! Er zijn genoeg spellen waar dieren geen of minder last van hebben. Tussen zonsopgang en zonsondergang zijn groepen welkom om in de bossen te spelen. Zolang ze op de paden blijven en niet té veel lawaai maken. Meld spellen met grote groepen in het bos wel even aan. Staatsbosbeheer weet wat er speelt in de bossen en kan waarschuwen voor eventuele calamiteiten. Groepen kunnen zich aanmelden door contact op te nemen met Staatsbosbeheer.
5. Parkeren op parkeerplaatsen
“Mensen parkeren hun auto het liefst zo dicht mogelijk bij het gebied waar ze gaan wandelen, maar dit mag niet altijd. Je blokkeert daarmee paden en aanvliegroutes voor hulpdiensten, bovendien geeft het een rommelig gezicht.” Auto’s parkeer je dus op de parkeerterreinen. Vanaf daar kun je naar het natuurgebied wandelen.
Tip: beleef Ameland eens op de fiets. Daarmee kun je wel de natuurgebieden in fietsen, mits je op de paden blijft natuurlijk. Benieuwd naar de fietsroutes op Ameland? Hier vind je meer informatie. Ga je toch liever wandelen? Staatsbosbeheer en VVV Ameland bieden het boek “wandelen op Ameland”. Hierin vind je de mooiste wandelroutes op het eiland.

Om alle regels heen, kun je volgens Marjan nog steeds van de prachtige natuur op Ameland genieten.